Loetud: Facebook – Sotsiaalvõrgustiku efekt

Me kõik oleme väärt midagi, hinnakem seda ükskõik siis millise mõõdupuu järgi. Uue aastatuhande alguses on meie väärtustele lisandunud aga kiht, mida palja silmaga ei saa mõõta – iga inimese virtuaalne väärtus. See väärtus kipub kasvama kõige lihtsamal viisil kui lisada näiteks Facebookis sõbraks naabrimees, keda sa isegi ei tervita hommikul enne tööleminekut. Või klassikaaslane, keda kooliajal ebaviisakalt eirasid. Või töökaaslane, kelle tegemistest sul füüsilises ruumis täiesti ükskõik on.

Seda väärtust, vastupidiselt näiteks vanema armastusesele, saab täitsa edukalt mõõta. Mida suurem on sinu virtuaalne sõpruskond, seda väärtuslikum sa kindlasti oled, seda suurema tõenäosusesga tood sa oma sõbrad kaasa mõne uue äpi juurde ning lood äpi omanikele väärtust, mis mingil kindlal aja hetkel on mõõdetav mõnes valuutas, mida on võimalik sularahaautomaadis välja võtta.

Keskmine onu Heino tõenäoliselt siiski ei mõtle Facebooki kontot tehes muule kui malbetele sõnumitele, mida oma tütre sõbrannade emadele teenuse kaudu poolavalikult ta saata saab. Kuid kui onu Heino kasvõi korra klikkaks mõnel reklaamiribal või osaleks korragi tarbimismängus, on Facebook tema virtuaalsest väärtusest palju suuremat kasu lõiganud kui ta seda ealeski unes oskaks näha.

Loe raamatut kui sa oled kasvõi kunagi kirjutanud mõne rea koodi, korrakski unistanud oma äpist või veebilehest ning öösiti unes kulutanud dollareid, mida rakendus sulle sisse toob kui Google selle ära ostab. Samuti loe kui sa tunned, et sa pole vaid pelgalt internetis tarbija vaid sa suudad sadadele miljonitele veebikasutajatele midagi vastu anda. Piisab vaid ideest ja usust, ka nendest on alati suur puudus. Ja kindlasti loe, kui oled arendaja, kellele tundub, et just tema kirjutab maailma kõige kehvemat koodi, mis kunagi valmis ei saa.

Ära loe raamatut kui sind ei ole kunagi köitnud küsimus, mis on kardina taga. Kui sa ei tea, milleks on Facebook Connect või mis asi on API, ära palun loe seda raamatut. Kui sa oled näinud filmi ja loodad eest leida sama ulaka raamatu, looda edasi.

Eestikeelse raamatu ainus viga on selle tõlge, mis esimesel 50-100-l leheküljel väga kriitikat ei kannata. Edasi läheb kenamaks. Osta poest või poole väiksema summa eest Apple-i raamatupoest.