Loetud: Tootedisain. Asjad minu elus

Tootedisain. Asjad minu elus

“Tootedisain. Asjad minu elus” on päris esimene disaini ajalugu, mille on kirjutanud eesti autor eesti lugejale. Erinevalt tõlgitud teostest käsitletakse kogu maailma disaini ning ära pole unustatud Eestis toimuvat.
Raamat on mõeldud kõigile neile, keda huvitab tootedisaini ajalugu või kes soovivad lihtsalt arutleda meid ümbritsevate asjade üle. Miks mitte hiilata teadmistega sellest, et eakate sugulaste Mustamäe korteri sisustusideed on pärit Bauhausist? Või et muusikavideos nähtud tool seostub popdisainiga. Karin Pauluse käsitlus uurib muuhulgas seda, kuidas mõistavad asju psühhoanalüüsi gurud, feministid, radikaalsemad teoreetikud ning milline on esemekujunduse seos brändidega.

Traditsioonilist käsitluslaadi järgides on toodud kronoloogilises järjestuses disaini tipphetked, olulisemad probleemid ja ilmekamad seisukohavõtud. Raamatu rosinad on intervjuud põnevate disaineritega. Lisaks juhib autor tähelepanu valdkonnasisestele seostele ja disaini sidemetele teiste kunstiliikidega, aga ka poliitilise kliimaga.

Karin Paulus on disainiajaloolane ja kriitik, Eesti Ekspressi arhitektuuri- ja disainitoimetaja. Ta õpetab Eesti Kunstiakadeemias disaini- ja interjööriajalugu. Paulus on kureerinud mitmeid arhitektuurinäitusi, kirjutanud disainist, ehituskunstist ja sisearhitektuurist. (artun.ee)

EKA kirjastuse raamatuid on mu riiulisse ennegi ilmunud kuid käesolev oli neist esimene, mille kaanes kaaneni lugemisega sain hakkama ilma pikemate vaheaegadeta. Ülevaatlik aga samas põhjalikult huvitavalt kirjutatud raamat keskendub küll tootedisainile kuid sellegipoolest pakkus head ajaviidet ka igapäevaselt koodi kirjutavale veebidisainerile.

Piisavalt illustreeritud peatükid on kirja pandud kronoloogilises järjekorras, mis on omavahel väga tugevalt viidatud. Eraldi on välja toodud tähtsamad persoonid, paigad, koolid, asutused, mis on läbi aegade mõjutanud (toote)disaini ja mis jäävad mõjutama ka tulevikus.

Mida ma kaasa võtsin raamatust?

“Te saate aru, et tegemist on hea disainiga, kui tahate seda lakkuda,” on leidnud firma üks rajajaid Steve Jobs.